Varukorg

TPMS

TPMS (Tyre-Pressure-Monitoring-Systems)

TPMS är ett system i bilen som mäter trycket i däcken. Det finns två typer av TPMS, indirekta och direkta.

EU-lagstiftningen (ECE -R 64) kräver att alla bilar och husvagnar som är typgodkända efter den 1 november 2012 ska vara utrustade med TPMS. Efter den 1 november 2014 gäller detta alla nyregistrerade bilar och husvagnar.

 

Direkt TPMS

Direkt TPMS betyder att det finns en sensor i däcket som mäter tryck och temperatur. Om trycket är för lågt kommer ett larm antingen att skickas till en styrenhet eller direkt till fordonet. Beroende på system kan detta läsas med en knapp eller konstant. Utöver detta kan direkt TPMS också mäta läckage eller plötsliga tryckfall. En fördel med detta system är att du kan mäta exakt tryck i däcket. Å andra sidan måste sensorn installeras i alla däck, vilket kan komplicera däckens installation.

 

Indirekt TPMS

Indirekt TPMS betyder att trycket i däcken mäts med bilens ESP/APS-system. Detta system är mycket lättare att hantera när du byter däck, men är betydligt mindre precist, eftersom det exakta trycket eller temperaturen i däcket inte kan mätas och det kan bara mätas när fordonet är i rörelse eftersom sensorn mäter hastigheten på bilens ABS-ring.

 

TPMS Sensor

TPMS Sensor sæt (4 stk)


1.899kr

Vanliga Frågor och Svar

Hur ser jag om min bil har TPMS?

Du kan läsa dig till vilket TPMS-system din bil har i bruksanvisningen. Om din bil inte har TPMS kan du inte använda något av dessa system.

 

Ska det finnas TPMS på både vinter- och sommardäck?

Ja, alla däck oavsett typ måste ha TPMS.

 

Kan jag själv montera däck med TPMS?

Om hjulen har direkt TPMS kräver det ofta att hjulen kodas efter montering. Det kan därför ofta vara nödvändigt att använda en verkstad.

 

Vad händer om jag monterar däck utan TPMS?

Det är endast bilar med direkt TPMS som måste ha specialhjul med sensor. Om däcken inte har den här sensorn visas felmeddelande i displayen. Om din bil har tillverkats efter den 1 november 2014 är det lag på att ha TPMS installerat.

 

Vad ska jag göra om TPMS-lampan tänds?

Du bör omedelbart kontrollera om det eventuellt bara har uppstått ett mindre naturligt tryckfall som kan kompenseras genom att fylla hjulen med luft. I händelse av en punktering, kontakta bärgningshjälp. Använd inte patchpaketet från bilen om bilen är utrustad med ett direkt TPMS, eftersom det riskerar att skada sensorn.

 

Kan jag använda TPMS som sitter i fälgarna som följde med bilen?

Du kan använda de originala TPMS-sensorerna, men se till att en kvalificerad person hanterar installationen – eftersom det finns många små delar.

 

Kan du köra med Run-On-Flat-däck utan TPMS?

Det rekommenderas starkt att du inte kör med Run-On-Flat-däck utan TPMS. Det kan vara mycket svårt att upptäcka när lufttrycket sjunker i ett Run-On-Flat-däck och det finns en risk för att skada däcken och fälgarna.

 

GRATIS INSTALLATION OCH BALANSERING AV DÄCK PÅ FÄLGAR

Vi monterar däck och fälgar så de är redo att sätta på bilen.
Att montera hjul på din bil ingår inte i priset.

MONTERINGSGARANTI

Vi garanterar att de produkter du beställer passar din bil.
Vi garanterar detta genom att kontrollera alla beställningar.

LEVERANS

Leverans till privata adresser för SEK 600,-

KLARA ATT MONTERA PÅ BILEN

Alla våra hjul levereras balanserade – det ingår i priset.
Det betyder att du kan montera dem på bilen direkt.